Звичка пити вчорашній чай або “дозаварювати” його може спровокувати проблеми із здоров’ям

Багато хто з метою економії заварює один і той самий пакет чаю  по два-три рази. А у багатьох є звичка допивати чай, заварений вчора. Між тим, кажуть фахівці, такий чай є не лише несмачним, а й шкідливим.

— Чай — це не просто напій, який тамує спрагу, — каже Борис Скачко, лікар-натуропат. — Він має й певні лікувальні властивості. Адже чай містить антиоксиданти, які захищають наші клітини — за їх вмістом найкориснішим вважається зелений чай.

Крім того, чай містить кофеїн, тому горнятко свіжого чаю “освіжає” мозок, нормалізує тиск, позбавляє головного болю. Корисний міцний свіжий чай і при проблемах із шлунково-кишкового тракту — зокрема, при дизентерії, ентероколіті (запаленні слизової оболонки тонкого і товстого кишківника). Відваром  міцного чаю лікують кон’юнктивіт та “ячмінь” на оці.

Проте — і це найголовніше правило — пити треба лише свіжозаварений чай.

— А що стається у чаї далі?

— Вже за кілька годин у заварці утворюються шкiдливi для органiзму речовини — танiни. До того ж, залишений чай швидко насичується киснем, а під його впливом у напої починають розмножуватися бактерії та шкідливі сполуки. Зокрема, несвiжий чай можна помiтити за тонкою коричневою плiвкою на стiнках заварника чи горнятка — це не що інше, як наслідок процесу окислення. При вживаннi такого чаю ця ж оксидна плiвка покриває клiтини печiнки. Тож вже за кілька годин чай стає токсичним. У японців навіть є приказка: “Вчорашній чай гірше за отруту змії”.

Адже чай — складна за хімічним складом суміш, до якої входить багато елементів. При контакті з киснем багато з них окислюються, і утворюється суміш цих продуктів окислення. При потраплянні в організм людини ця нерозчинна плівка вкриває слизову оболонку шлунка і кишківника, перешкоджає засвоєнню поживних речовин, подразнює шлунково-кишковий тракт. Крім того, під цією плівкою починають розмножуватися бактерії, а тому активізуються процеси бродіння і гниття, відбувається всмоктування слизовою оболонкою токсичних речовин, утворюються виразки.

Якщо людина звикла пити “старий” чай, нехай не дивується розвитку гастритів, дуоденітів, ерозій та виразок у шлунково-кишковому тракті. Є навіть дані, що постійне вживання несвіжого чаю може провокувати новоутворення.

Джерело

Загрузка...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *